Hapşırma, kedilerde üst solunum yolu enfeksiyonlarının belirtilerinden biridir. Eğer kedim hapşırıyor şikâyetiniz varsa, kedinizde üst yolunum solu enfeksiyonu olabilir. Kedilerin hapşırması, bakteriyel, viral veya mantar enfeksiyonundan kaynaklanıyor olabilir. Bu enfeksiyonlar genellikle 7 ila 10 gün sürer. Eğer hastalık ilerlemişse tedavi süreci 20 güne kadar uzayabilir. Kedilerde üst solunum yolu enfeksiyonunun başlıca belirtileri şunlardır:
- Birkaç saat veya gün boyunca tekrarlayan hapşırma
- Burun veya gözlerden olağandışı akıntı
- Tekrarlayan öksürük veya yutkunma
- Letarji veya ateş
- Dehidrasyon ve/veya iştah azalması
Yazı İçeriği
Yavru Kedim Hapşırıyor
Yavru kedinizle ilgili kedim hapşırıyor, kedim kusuyor gibi şikâyetleriniz varsa, kedinizi bir veteriner kliniğine muayene ettirmelisiniz. Üst solunum yolu enfeksiyonları yavru ve yaşlı kedilerde çok daha yaygın bir sağlık sorunudur. Bu yüzden yavru kediniz hapşırıyor ise ve kedinizde enfeksiyon belirtileri varsa veteriner kliniğine başvurarak kedinizi tedavi ettirmelisiniz.
Kedim Çok Hapşırıyor
Kediniz çok hapşırıyorsa, kedim hapşırıyor şikâyetiniz varsa, bu sorunun birkaç farklı nedeni olabilir. Kedilerde sürekli hapşırma, birkaç farklı şekilde açıklanabilir. Kedilerde sürekli hapşırmanın nedeni çevresel olabilir. Kediniz sadece belirli bir odada mı hapşırıyor? Kedinizin bir odadaki toza veya banyodaki bir kokuya alerjisi olabilir.
Ancak sürekli hapşırma, kedilerde üst solunum yolu enfeksiyonlarının bir işareti de olabilir. Kedinizin üst solunum yolu enfeksiyonu olduğundan şüpheleniyorsanız, tedavi için onu veterinere götürmelisiniz. Tıpkı insanlar gibi kediler de soğuk algınlığına yakalanabilir. “Kedi gribi” adı verilen bu rahatsızlık, özellikle yavru kedilerde veya hayvan barınaklarından gelen kedilerde görülen bir enfeksiyondur. Kedilerde görülen bu soğuk algınlığı genellikle bir hafta sürer, ancak bazı durumlarda bu süreç uzayabilir.
Kedim Hapşırıyor Ne Yapmalıyım ?
Kedinizi Batıkent Veteriner Kliniği, Karanfil Veteriner Kliniğimize kedim hapşırıyor şikâyetiyle getirdiğinizde, uzman hekimlerimiz kedinize test uygulayacaktır. Kedinizin ağız, burun, boğaz veya gözlerinden bir sürüntü alınacak ve bir enfeksiyon olup olmadığını belirlemek için laboratuvara gönderilecektir. Kediniz hapşırıyorsa bunun birçok farklı nedeni olabilir. Kedilerde sürekli hapşırmanın başlıca nedenleri ise şunlardır:
- Burun ve Sinüs Sorunları: Bazı kedilerde, rinit ve sinüzit sık görülür. Rinit, burun tıkanıklığıdır, sinüzit ise sinüslerde meydana gelen bir iltihaplanmadır.
- Yabancı Cisimler: Bazen kedinin burun boşluğuna tüy veya çimen yapışabilir. Kedinin hapşırmasının nedeni burnundaki yabancı cismi çıkarmak için olabilir.
- Alerjiler/Astım: Alerjiler kedilerde nadiren hapşırmaya neden olur. Ancak yine de alerjiler bazı kedilerde hapşırmaya neden olabilir. Astımlı kedilerde de hapşırma sık görülür. Kedilerde alerji polen ve küf gibi maddelerden kaynaklanabilir.
- Kedi İmmün Yetmezlik Virüsü (FIV): Bu virüsün tamamen gelişip aktif olması uzun zaman alır, ancak kedinin bağışıklık sistemini ciddi şekilde tehlikeye atarak kedide birçok hastalığın görülmesine neden olabilir.
- Kedi Lösemisi: Kedilerde lösemi son derece nadir görülen bir hastalıktır. Ancak hapşırma, bu nadir hastalığın erken belirtilerinden biridir.
Kolay ulaşım sağlayabilmeniz için: Konum
Kedim Hapşırıyor Ne Yapmalıyım ?
Yavru kedinizle ilgili kedim hapşırıyor, kedim kusuyor gibi şikâyetleriniz varsa, kedinizi bir veteriner kliniğine muayene ettirmelisiniz. Üst solunum yolu enfeksiyonları yavru ve yaşlı kedilerde çok daha yaygın bir sağlık sorunudur.
Yavru kedim hapşırıyor ne yapmalıyım?
Yavru kediniz hapşırıyor ise ve kedinizde enfeksiyon belirtileri var olabilir. veteriner kliniğine başvurarak kedinizi tedavi ettirmelisiniz.