Hapşırma, vücudun zararlı maddeleri burundan dışarı atmak için gösterdiği bir reaksiyondur. İnsanlar gibi bazı hayvanlar da bu yüzden hapşırırlar. Eğer kedim sürekli hapşırıyor, kedim neden hapşırıyor gibi şikâyetleriniz varsa, bunun birçok farklı nedeni olabilir. Hapşırma, kedinizin burnunu temizlemek için yaptığı bir reaksiyondur.
Bu reaksiyon ortamdaki kokulara karşı gelişmiş olabilir. Ancak kediniz sürekli hapşırıyorsa, aynı zamanda öksürme, hırıltılı solunum gibi başka belirtiler de varsa bu durum kedinizin hasta olduğuna işaret ediyor olabilir. Kedilerin hapşırmasının başlıca nedenleri, enfeksiyonlar, iltihap ve diş hastalıklarıdır. Kedilerin yabancı maddeler soluması, sigara dumanı ve parfüm kokuları da kedim neden hapşırıyor sorusunun yanıtları olabilir.
Kedilerde uzun süre hapşırmak üst solunum yolu enfeksiyonun belirtisi olabilir. Kedilerde üst solunum yolu enfeksiyonunun yaygın belirtileri; birkaç saat veya birkaç gün boyunca tekrarlayan hapşırma, berrak, sarı, yeşil veya kanlı görünebilen burun veya gözlerden olağandışı akıntı, tekrarlayan öksürük veya yutkunma, ateş, dehidrasyon, iştahta azalmadır. Kediniz sık sık hapşırıyorsa, veterinerinize başvurmalı, kedinizi muayene ettirmelisiniz. Veterineriniz kedinize bazı testler uygulayacak ve hapşırmasının altındaki nedenleri teşhis ederek en uygun tedaviyi uygulayacaktır.
Yazı İçeriği
Kedi Hapşırması İnsana Zarar Verir Mi ?
‘Kedim neden hapşırıyor’ sorusunun birçok farklı yanıtı olabilir. Kedilerin hapşırmasının en yaygın nedeni ise viral üst solunum yolu enfeksiyonlarıdır. Kedilerde en yaygın görülen enfeksiyon ise Herpes virüsü enfeksiyonudur. Araştırmacılara göre kedilerin yüzde 90’ınında herpes virüsü bulunmaktadır. İnsanlardan farklı olarak, kedilerdeki herpes virüsü, hapşırma, gözlerden ve burundan akıntı gibi üst solunum yolu belirtilerine sebep olur.
Tıpkı insanlarda olduğu gibi stresle birlikte semptomlar daha şiddetli bir hale gelir. Herpes virüsünün tedavisi şu ana kadar bulunamamıştır. Enfeksiyon hayat boyu devam eder. Enfeksiyonun kedilere zarar vermemesi için bağışıklık sistemleri güçlü tutulmalıdır. Kedilerin hapşırmasının diğer bir nedeni ise bakteriyel enfeksiyonlardır. Bakteriyel enfeksiyonun başlıca belirtileri ise hapşırma, burundan ve gözlerden sarı ve yeşil renkte akıntıdır.
Sarı veya yeşil renkli akıntı, bakteriyel enfeksiyonların kesin belirtisidir. Kedilerin hapşırması bağışıklık sistemi güçlü olan kişilere bir zarar vermez. Bağışıklığı güçlü bir insana kedilerden hastalık bulaşma olasılığı da oldukça düşüktür. Ancak bağışıklık sistemi düşük kişiler, bebekler, çocuklar, yaşlılar ile kronik veya kanser gibi hastalığı olan kişiler risk altındadır. Bu yüzden özellikle kanser tedavisi gören, kemoterapi alan kanser hastalarında ve bağışıklık sistemi baskılanmış hastalarda önlem alınmalıdır.
Yavru Kedim Çok Hapşırıyor
Yavru kediniz sık sık hapşırıyorsa, kedim neden hapşırıyor sorusunun yanıtını merak ediyorsanız, veteriner hekiminize başvurarak kedinizi muayene ettirmelisiniz. Kedinizin sürekli öksürmesi ve hapşırması genellikle üst solunum yolu enfeksiyonun belirtisidir.
Ancak kediniz sadece hapşırıyorsa bunun başka nedenleri de olabilir. Örneğin, kedinizin bazı kokulara alerjisi olabilir. Kedinizin neden hapşırdığını tespit etmek ve tedavi ettirmek için Batıkent Veteriner Kliniği olan Karanfil Veteriner Kliniğimize muayene için getirebilirsiniz.
Kolay ulaşım sağlamanız için: konum
Kedim Neden Hapşırıyor ?
‘Kedim neden hapşırıyor’ sorusunun birçok farklı yanıtı olabilir. Kedilerin hapşırmasının en yaygın nedeni ise viral üst solunum yolu enfeksiyonlarıdır. Kedilerde en yaygın görülen enfeksiyon ise Herpes virüsü enfeksiyonudur.
Kedi Hapşırması İnsana Zarar Verir Mi ?
Kedilerin hapşırması bağışıklık sistemi güçlü olan kişilere bir zarar vermez. Bağışıklığı güçlü bir insana kedilerden hastalık bulaşma olasılığı da oldukça düşüktür.