Yazı İçeriği
1- ERGENLİĞE GİRMEDEN KEDİ KISIRLAŞTIRMA VE KÖPEK KISIRLAŞTIRMA YAPILABİLİR Mi?
Yapılan son araştırmalara göre(2023);Avrupa ve Amerika’ da kedi kısırlaştırma köpek kısırlaştırma (ohe) ve kastrasyon 5-8 ay arasında en uygun yaş aralığı olarak göstermektedir. Yani ilk kızgınlığa girmesine gerek yoktur. Çünkü kan damarları daha ince ve küçük yağ dokuları daha az olduğundan erken yaşta yapılan kısırlaştırma daha kolay ve daha kısa süreli ve de komplike olmaz. Ayrıca yara hattındaki yangı genç hayvanlarda hızlı bir iyileşme sürecine girer ve hızlıca toparlar.
2- KEDİ KISIRLAŞTIRMA, KÖPEK KISIRLAŞTIRMA AMELİYATI SONRASI KEDİLER VE KÖPEKLER AGRASİF DAVRANIŞLAR SERGİLER Mİ?
5-8ay arasındaki kedi ve köpekler ergenliğe girmektedir. Ergenliğe giren hayvanları hormonlar yönettiği için evden kaçma, agresif olma(stres), sürekli bağırma , aralarında kavga etme ,araba kazaları, çok katlı binalardan düşme ve kontrolsüz üreme gibi bir sürü sıkıntıya sebebiyet vermektedir. Üreme ihtiyacını sağlayamayan kedi ve köpekler de bu süreç devam edecektir. Kedi ve köpekleri programlı çiftleştirme yapamadığımız sürece kısırlaştırmalıyız. Kedi kısırlaştırma , özellikle erkek kedi kısırlaştırma, erkek köpek kısırlaştırma yapılmadığında etrafa işeme agresiflik sürekli kavgacı olma hali bitmeyecektir. Ayrıca bu yaş aralığında kısırlaşan hayvanlarda sakinleşme ve eğitime daha yatkınlık mevcuttur.
3- KEDİ KISIRLAŞTIRMA, KÖPEK KISIRLAŞTIRMA AMELİYATI SONRASI İLERİDE PROBLEMLER OLUŞABİLİR Mİ?
Kedinin ve köpeğin ileri ki yaşamında karşılaşabileceği problemlere birlikte bir göz atalım.
Erkek köpekte kısırlaştırma ileriki yaşamında; prostatın önlenmesi, dişi köpekleri bulmak için dolaşmaya ilginin azalması, diğer erkek köpeklere yönelik saldırma davranışlarının azalması, idrarla işemelerin azalması, testiste anüste görülen tümör ihtimallerinin azalmasına neden olacaktır.
Erkek kedi de ise; testis kanserinin önlenmesi, kavga yaralanmaları ve fiv(feline ımmunodefiency virus) gibi kavga sırasında bulaşabilecek hastalıkların azalması, idrar püskürtmede azalma, saldırganlıkta azalma, insanlara karşı sevgi artışı görülebilmektedir..
Dişi köpekte ise; pyometra ve ovaryum tümörü gibi hastalıkların önlenmesine, istenmeyen gebeliklerin önlenmesine, yalancı gebeliklerin önlenmesi, meme tümörünün önlenmesi (özellikle ilk östrustan önce yapılırsa) fayda sağlar.
Dişi kedi de ise; türler arası saldırganlıkta azalma, huzursuzluk ve rahatsız edici sürekli miyavlama gibi kızgınlık belirtileri, ovaryum ve meme tümörlerinin azalması, genital hastalıkların azalması, istenmeyen gebeliğin önlenmesi ve yine insanlara karşı sevgi artışı karakterizedir.
Peki kısırlaştırmanın hiç zararı yok mu?
Bunun tam tersi olarak yani kısırlaştırmanın dezavantajı olarak da “kilo alımı” diyebiliriz. Tabi ki hormonlar baskılandığı için kedi ve köpeklerin yemek yeme ihtiyacı artacaktır. Bunu yani kilo alımını nasıl önlüyoruz? Kısırlaştırılmış mama yemeye başlıyor kedi ve köpekler. Ya da kısırlaştırma sonrası özel mamalar var. Bu mamaların içeriğinde lif oranı yüksek, protein değeri daha az. Bunun yanı sıra günlük yeme oranı zaten 60gram(bu değer kediler için) olduğu için bu kurala uyduğunuz takdirde kediniz ya da köpeğiniz çok kilo almıyor. Aldığınız mamaların arkalarında kilosuna göre, boyutuna göre zaten yemesi gereken gramaj yazmaktadır. .Sağlıklı kedi veya köpekte düzenli uyulduğu taktirde bu durum yaşanmayacaktır.
4- KISIRLAŞTIMA AMELİYATINDA EN UCUZ YAPAN YERİ SEÇMEK MANTIKLI MIDIR?
Aşılama bitmeden kedi kısırlaştırma ve köpek kısırlaştırma yapmak iyi bir yöntem değildir. Her klinik veya hastane bu durumu dikkate almayabilir.
Bundan daha önemli bir konuda her ameliyat gibi bu ameliyatta da riskler mevcuttur. Anestezi altında yapılan her işlemde hasta kayıp riski vardır. Ameliyata uygunluk test edilmeden kısırlaştırma yapmak kayıp riskini arttıracaktır. Kliniğin görevi bu riski en minimuma indirecek her görevi yerine getirmektir.
Yani bir kısırlaştırma ameliyatının ucuz olması sağlıklı olması anlamına gelmez.
Hemogram, röntgen hatta uygun görülürse biyokimya testleri sonrası ameliyata uygunluk değerlendirilir. Uygun değil ise kedi ve köpeklerimizin ameliyat öncesi tedavisi yapılır. Bağışıklık güçlendirilir. Bu testleri yapmaz, bu mesaiyi harcamazsanız bu riski göze alarak ameliyatı onaylamışsınız anlamına gelir. Yani her kısırlaştırma ameliyatının kayıp riski aynı değildir. İyi ameliyat iyi değerlendirilmiş ve üzerine çalışılmış olmalıdır.
5- KEDİ KISIRLAŞTIMA, KÖPEK KISIRLAŞTIRMA AMELİYATI SONRASI KEDİ VE KÖPEKTE DEPRESYON GÖRÜLÜR MÜ?
Hayvanlar insanlar gibi toplum baskısına yenilmezler. İçgüdüleri ile hareket ederler. Düşülünenin aksine kısırlaştım diye üzülmez.
Fakat bu durumun psikolojisinden bağımsız depresyon görülebilir.
Bunun altında yatan nedenler klinik ortamında iyileşene kadar stres olmuş olabilir. İyileşme süreci uzun sürmüş olabilir. Başka bir rahatsızlığı mevcut olabilir. Onlarca sebebi olabilir. Bunların arasında kısırlaşmaya üzülme yoktur.